Ik denk ‘kom jong, ga eens TeeVee kijken’. Ik denk daar onmiddellijk achteraan ‘ehhhh jochie, weet je überhaupt nog wat een TeeVee is?’. Oei, ik ga mezelf in de shit brengen vandaag, dat staat nu al als een paal boven water. Natuurlijk weet ik wat een TeeVee is. Dat valt u effe tegen, he?

Ik heb zelfs zo’n TeeVee in huis, heus waar. Moet nog wel effe kijken waar dat ding precies staat, ik heb namelijk geen flauw idee. Beter een appie sturen naar het kroost van mijn lief. Die drie weten perfect waar dat geval hier in huis gestationeerd is, die Netfliksen vierentwintigopzeven. En appen tegelijk. Dus krijg ik antwoord én een routebeschrijving in seconds. En jawel, ik vind wat ik wil vinden, dáár staat dat ding toch! Sonie heet ‘ie.

Volgend probleem. Hoe wek ik Sonie tot leven? Ik ben namelijk een fenomenale technische held weet u. Zit daar ergens een knop op ofzo? Of moet ik misschien één van de veertien afstandsbedieningen gebruiken die in huis rondzwerven? Of geef ik Sonie gewoon een vette tik? Of krijs ik ‘wake up, little Sonie, wake up!’? Nóg een noodkreet naar het nageslacht misschien?

Owww, leuk, dat HDMI 1.

I love HDMI 1, echt waar!

Nah, ik laat me niet kennen, ik gok op een knop. Zachtjes laat ik mijn vingers langs alle kanten van Sonie’s dijen glijden in de hoop iets te vinden. En jawel, spontaan stuit ik op iets dat… Nu ja, ik moet kort even aan iets anders denken, maar laten we het maar op een TeeVeeKnop houden, hè? Ik druk ‘m in, héél fijntjes zoals ik met sommige andere knoppen ook wel eens doe, hoor een zachte tik en zie het zwarte scherm tot leven komen. Hoera, hij doet het, happy me! Het scherm wordt iets minder zwart, er verschijnt ‘HDMI 1’ in de linkerbovenhoek. Owww, leuk, dat HDMI 1. I love HDMI 1, echt waar! En nu? Verder gebeurt er namelijk niets.

Ondertussen installeert onze Schotse collie zich met de nodige bombarie op de zetel, ze verheugt zich duidelijk op een heerlijk TeeVeeAvondje. Misschien is Lassie wel op TeeVee, je weet maar nooit.

Proximus

Ik heb een helder moment, dat gebeurt soms. Er staat ergens zo’n zwart kastje van Proksiemus. Zou ik dat ook moeten opzetten? Ik meen me namelijk te herinneren dat ik maandelijks betaal voor iets dat digitale televisie heet en dat ze ooit een BieBoks geleverd hebben. Awel, ik heb geluk, dat ding staat pal naast Sonie en er zit óók een knop op. Ik duw die in, wat minder zachtzinnig -Proksiemus kost geld en daar wordt een mens nu eenmaal minder gevoelig van- en ProksieKassie zegt ‘Welcome’ gevolgd door ‘4 VIER HD’. Watte ‘4 Vier HD’? Mot ik elke maand betalen om mij te laten vertellen dat 4 vier is en vier 4? Nu beste Proksiemus, ik mag dan een Hollander in het Vlaamse zijn (zucht), maar bij uw noorderburen wordt al sinds jaar en dag hetzelfde talstelsel gebruikt als bij u. Dus wij -gelijktalige allochtonen- kunnen 4 heel goed lezen, fonetisch schrift is derhalve niet nodig, dank u. Toch word ik wél een beetje nieuwsgierig en druk vol verwachtingen op ‘P+’. Ja hoor, ik wist het! 5 Vijf, 6 Zes… Jonge, jonge, jonge, Proksiezwijntjes toch. Verder dan 6 gaat het wel niet, bij Proksiemus wordt 7 kennelijk als ‘Q2’ uitgesproken.

De hond op de zetel bekijkt vol medelijden mijn gesukkel. Als het me al lukt om alles werkende te krijgen, kan ik die zetel wel vergeten. Lassie neemt dat hele ding compleet in beslag en is geenszins van plan ook maar één millimeter prijs te geven. ‘Komaan hond, kijk niet zo sip, het spul staat op en we hebben beeld! Post 4 Vier, toppie toch?’

Wacht, wat nu weer? ‘Audio System Active’ zegt Sonie. ‘Nou, da’s helemaal geweldig’ denk ik. Maar ik hoor wel niks. Terwijl in beeld een man kennelijk zwaar opgewonden raakt van een sterretje in een voorruit van een auto hoor ik helemaal noppes-nikkes-nada. Dat wonderjong staat in een onooglijk Carglass outfitje klaar te komen op dat sterretje -kleiner dan een twee Eurostuk, gelukkig maar, hij ziet er niet uit alsof hij groot geschapen is- maar zijn euforisch gekreun tegen een kleine betaling al dan niet gedekt door een dikke omnium haalt het toch niet tot mijn living. Audio System Active: kus mijn kl… Ah nee, liever niet. Mijn ster… Nee, ook niet, laat maar. Er is helemaal niks ‘Active’, hello Audio System, wordt eens wakker!

Nog een sony

Oh wacht, er staat nóg een Sonie onder Sonie! Wasda? ‘Blueray Home Theatre System’ staat er op. Mot ik dat óók nog aanzetten, of wa? Ik geef het op, ik ben die knopkes meer dan beu. Op beeld zie ik een kerel met een enorme pens en een broek tot onder zijn oksels zelfgebouwde keukens aanprijzen. Ik noch de hond willen horen wat die te vertellen heeft, merci.

‘Kom hond, we zijn er mee weg’ zeg ik tegen de zegevierende viervoeter. Dát hoef ik toch maar één keer te zeggen, ze staat in no time buiten, klaar voor een urenlange wandeling in de open lucht.

Samen zijn we het roerend eens: je hebt helemaal niks aan zo’n digitale PrulTeeVee.

End